Prvi put usvojen i publikovan četvorogodišnji Strateški plan Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za razdoblje 2024.‒2027. godine

Sarajevo, 01.11.2023. godine –  Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na 65. sjednici održanoj 05.10.2023. godine usvojilo Strateški plan Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za razdoblje 2024.‒2027. godine. Prvi put u Bosni i Hercegovini je izrađen dokument koji je ključan korak u postizanju visokog nivoa organizacije i integriteta izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

U uvodnoj riječi predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dr. Suada Arnautovića istaknut je značaj ovog strateškog dokumenta imajući u vidu važnost integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa, kao i potrebu za unapređenjem i modernizacijom izbornih procedura putem digitalizacije svih poslovnih procesa. Dr. Arnautović ističe da će Strateški plan Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za razdoblje 2024.‒2027. godine poslužiti kao temelj za dalji sistematičan rad, postavljanje jasnih smjernica i ciljeva, te definiranje mjera koje će izbornu administraciju približiti izvrsnosti u organizaciji izbora.

Vizija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je izborna administracija koja organizira slobodne, demokratske izbore koji odražavaju volju birača i koja uživa povjerenje birača i javnosti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je prepoznalo potrebu za temeljnim pristupom u izradi strateškog plana. Stvorena je dublja i sveobuhvatnija slika trenutnog stanja unutar izborne administracije, te izbornog procesa, uključujući izazove i prilike koje ga okružuju.

U dokumentu su predstavljeni strateški ciljevi razvoja Središnjeg izbornog povjerenstva BiH  u razdoblju 2024.–2027. godina na način da su podijeljeni prema operativnosti i funkcionalnosti u sedam pravaca:

1) institucionalno jačanje izborne administracije,

2) uvođenje novih informacionih tehnologija u izborni proces,

3) poboljšanje infrastrukture i logističkih kapaciteta,

4) podizanje povjerenja u izborni proces i izbornu administraciju,

5) unapređenje pristupačnosti izbornog procesa,

6) povećanje integriteta izbornog procesa i

7) unapređenje nadzora i transparentnosti financiranja političkih stranaka.

Izradom, usvajanjem i publikovanjem četvorogodišnjeg Strateškog plana za period 2024.‒2027. godine,  Središnje izborno povjerenstvo BiH je još jednom dokazalo svoju posvećenost unapređenju izbornog procesa kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo za sve učesnike.

Strateški plan Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za razdoblje 2024.‒2027. godine dostupan je javnosti na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, na linku:

https://www.izbori.ba/Documents/2023/10/31/strateski_plan_2024-2027-hrv.pdf