Počeo postupak ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine

Sarajevo, 31.05.2024. godine –   Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 28. sjednici počela postupak ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 06. oktobar.

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata istekao je 24.05.2024. godine u 16:00 sati. Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnesene su ukupno 122 prijave političkih stranaka.

Ukupno 82 političke stranke ispunjavaju uslove za ovjeru u cjelosti, 35 političkih stranaka djelimično i 5 političkih stranaka ne ispunjava uslove za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH  će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa podrške odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju.

 

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podneseno je ukupno 238 prijava za ovjeru  nezavisnih kandidata.

 

Ukupno 169 nezavisnih kandidata ispunjava uslove za ovjeru u cjelosti od čega 40 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 nezavisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 nezavisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način.

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti 23 nezavisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti.

Centralna izborna komisija BiH je odbacila prijave 46 nezavisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Rok za političke stranke i nezavisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 03.06.2024. godine u 16:00 sati.

 

Pregled ovjerenih političkih stranaka pogledajte ovdje.

Pregled ovjerenih nezavisnih kandidata pogledajte ovdje.

Pregled ovjerenih nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina pogledajte ovdje.

Današnju sjednicu Centralne izborne komisije BiH možete bogledati na linku:

https://www.youtube.com/live/dMKyz9Cb_nc