Obavezna edukacija članova općinskih/gradskih izbornih komisija

Sarajevo, 21.05.2024. godine –  U periodu od 20. do 31.05.2024. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u skladu s članom 2.2 stav (5) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizuje obaveznu edukaciju članova općinskih/gradskih izbornih komisija. Desetodnevna edukacija  „Upoznavanje izbornih komisija sa podzakonskim aktima“ počela je jučer u Banja Luci a biće održana i u Tuzli, Mostaru i Sarajevu.

Fokus edukacije će biti na upoznavanju članova općinskih/gradskih izbornih komisija sa izmjenama Izbornog zakona BiH, novinama u vezi sa imenovanjem predsjednika i članova biračkih odbora, izmjenama Pravilnika o provođenju izbora, načinom primopredaje i pakovanja izbornog materijala te uputama za određivanje lokacija biračkih mjesta.

U skladu sa članom 2.2 stav (6) Izbornog zakona BiH članovi organa za provođenje izbora obavezni su stalno se obučavati tokom obavljanja  mandata u skladu sa planom i programom edukacije koji donosi Centralna izborna komisija BiH.