Studijska posjeta-Primjena izbornih tehnologija u Gruziji

Tbilisi, 27.03.2024. godine – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je organizirala studijsku posjetu predstavnika Centralne izborne komisije BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Parlamentarne skupštine BiH Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije, od 26. do 29. marta 2024. godine u Tbilisiju.

Cilj posjete je bio da pruži uvid u primjenu izbornih tehnologija i da unaprijedi razumijevanje izbornih procesa.

U okviru studijske posjete Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije prikazane su prezentacije o iskustvima tijela za provedbu izbora i drugih institucija uključenih u političke i zakonodavne procese koji prethode provedbi pilot projekta. Teme o kojima se razgovaralo su uključivale modalitete nabavke, obuku osoblja, prijenos podataka, cyber sigurnost i druga pitanja koja se tiču uvođenja izbornih tehnologija.

Ova studijska posjeta je dio šireg projekta Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Unaprjeđenje integriteta izbornih procesa 2024.  i  2026. godine u skladu sa preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima.“ Projekat se provodi uz podršku vlada Kraljevine Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke sa ciljem unaprjeđenja integriteta izbornih procesa u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme studijske posjete dana, 27. mart 2024. godine potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom u oblasti izbora između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Centralne izborne komisije Gruzije čije potpisivanje je prethodno odobrilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine  svojom odlukom od 10. 10. 2023. godine.