Centralna izborna komisija BiH na 12. godišnjem zasjedanju Izvršnog odbora Svjetskog udruženja izbornih tijela (A-WEB)

Incheon, 20.03.2024. godine -  Dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH danas je u Incheonu (Republika Koreja) učestvovala na 12. godišnjem zasjedanju Izvršnog odbora Svjetskog udruženja izbornih tijela (A-WEB).

A-WEB je Svjetsko udruženje izbornih tijela koje okuplјa 121 izborno tijelo iz 111 zemalјa. Bosna i Hercegovina je stalna članica Izvršnog odbora A-WEB-a kojeg, također, čine predstavnici iz Afrike, Amerike, Azije, Evrope i zemalјa Okeanije.

Bosna i Hercegovina je jedna od dvije države iz Evrope koje su članice Izvršnog odbora A-WEB-a.

Izvršni odbor deluje kao upravni organ Udruženja i stoga je danas raspravljao i donosio odluke o ukupno 14 tačaka dnevnog reda, koje se odnose na politiku, budžet, članstvo, rad i projekte. Pored toga, ovaj sastanak je pružio posebnu priliku da se razgovara o najboljim izbornim praksama članova organa za upravljanje izborima, i pripremama za narednu Generalnu skupštinu A-WEB-a.

Sastanak je okupio oko 40 učesnika, uključujući predstavnike članova Izvršnog odbora, članove Odbora za nadzor i reviziju i posmatrače iz partnerskih organizacija A-WEB-a.