Promoviranje inicijative za obilјežavanje Svjetskog dana izbora

Sarajevo, 01.02.2024.godine - Na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalјa članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u mjesecu februaru utemelјi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavlјao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svjetski dan izbora.

Centralna izborna komisija BiH već osamnaestu godinu promovira tu inicijativu. Tim povodom danas je Centralna izborna komisija BiH u svom Centru za edukaciju održala interaktivno predavanje učenicima i studentima na temu „Izbori: zakonodavstvo, proces i institucije u BiH“. Kao gosti su prisustvovali predstavnici Udruženja izbornih zvaničnika u BiH i članovi pojedinih općinskih izbornih komisija. Prigodnim govorom obratila se dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH dok je predavanje održao dr. Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.

Poslana je zajednička poruka da je potrebno u kontinuitetu raditi na unapređenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

Prvi četvrtak u februaru predložen je kao datum obilježavanja Svjetskog dana izbora jer je većina međunarodnih sporazuma u području izbora  potpisana na ili oko tog datuma.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je i općinske/gradske izborne komisije da na prigodan način promoviraju inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana izbora.