Počela višednevna obavezna edukacija članova općinskih/gradskih izbornih komisija

Bihać, 29.01.2024. godine – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u skladu s članom 2.2 stav (5) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u periodu od 29. januara do 09. februara 2024. godine organizira obaveznu edukaciju članova općinskih/gradskih izbornih komisija. Prva edukacija je organizirana danas u Bihaću, zatim slijede Banja Luka, Teslić, Bijeljina, Mostar i Sarajevo.

Tema edukacije je: „Organizacija rada izborne komisije na dan izbora, i prikupljanje obrazaca i unos izbornih rezultata“. Edukacije su interaktivne u okviru kojih će članovi općinskih/gradskih izbornih komisija imati priliku predočiti i eventualne probleme u svom radu a kroz posebne analize organizacije rada općinskih/gradskih izbornih komisija. Diskusije i komentare tokom ovih 10 dana edukacije Centralna izborna komisija BiH će razmotriti prilikom ažuriranja podzakonskih akata a što slijedi u narednom periodu.

Centralna izborna komisija BiH kontinuirano vrši obaveznu edukaciju izborne administracije i toj aktivnosti pristupa sa posebnom pažnjom.