Od 01.01.2024. godine dr. Irena Hadžiabdić je predsjednica Centralne izborne komisije BiH

Sarajevo, 21.12.2023. godine – Centralna izborna komisija BiH je danas na 80. sjednici provela proceduru izbora predsjednika Centralne izborne komisije BiH. Izbor je vršen iz reda ostalih.

Nakon sprovedene procedure, Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa Poslovnikom o radu donijela odluku da će dužnost predsjednika Centralne izborne komisije BiH od 01.01.2024. godine obavljati dr. Irena Hadžiabdić.

U skladu sa članom 2.6 Izbornog zakona BiH „Predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se iz reda članova Centralne izborne komisije BiH. Po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec.“

Aktualni predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović se zahvalio svim kolegama i kolegicama na doprinosu da mandat predsjednika uspješno privede kraju u izuzetno izazovnom vremenu od 01.04.2022. godine do danas. Kao najznačajniju aktivnost je izdvojio organizaciju i provedbu Općih izbora u BiH 2022. godine. Istakao je da su javni medijski napadi na instituciju, fizičke prijetnje članovima Centralne izborne komisije BiH, dezinformacije i maliciozne vijesti koje su imale za cilj zbunjivanje javnosti, diskreditaciju institucije i članova Centralne izborne komisije BiH predstavljale element pritiska na službena lica u obavljanju službene dužnosti. Na sve dezinformacije, krive, lažne i zlonamjerne informacije Centralna izborna komisija BiH je odgovorila transparentno. I uprkos svemu, sve planirane aktivnosti su završene u predviđenim rokovima te je u tom smislu izdvojio mišljenje posmatračke misije OSCE/ODIHR-a iz januara 2023. godine u kojem se, pored ostalog navodi da je: „Centralna izborna komisija (CIK) provela izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima, uprkos kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i velikim nedostatkom ljudskih resursa.“

Dr. Hadžiabdić se zahvalila na ukazanom povjerenju. Dužnost predsjednice Centralne izborne komisije BiH će preuzeti 01.01.2024. godine.