Članovi Centralne izborne komisije BiH posmatrali izbore u Republici Srbiji

Beograd, 18.12.2023. godine – Članovi Centralne izborne komisije BiH dr. Irena Hadžiabdić, gdin Jovan Kalaba i gdin Željko Bakalar  su na poziv Republičke izborne komisije Srbije posmatrali izbore u Republici Srbiji održane u nedjelju, 17.12.2023. godine.

Izbori su održani za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, za poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i izbori u jedinicama lokalne samouprave. Pravo glasa na izborima je imalo 6.500.666 birača na ukupno 8.273 biračkih mesta,

Posmatranje izbora je imalo za cilj povećanje razumjevanja različitih izbornih sistema i primjenjivanje najboljih praksi na izborima u Bosni i Hercegovini.

Posmatračke misije Centralne izborne komisije BiH se koriste i za uspostavljanje međunarodne saradnje sa tjelima za provedbu izbora drugih država a sve u cilju razmjene iskustava.

Članovi Centralne izborne komisije BiH su se sastali sa članovima Republičke izborne komisije Srbije ali i sa predstavnicima državnih izbornih komisija Crne Gore i Sjevene Makedonije sa kojima je razgovarano o mogućnostima unapređenja međusobne saradnje.

Međunarodna saradnja predstavlja veoma važan segment u radu Centralne izborne komisije BiH i u budućnosti će biti nastavljeno intenzivno ostvarivanje međunarodnih kontakata.