Održana konferencija „Integritet političkog finansiranja u regionu”

Sarajevo, 13.12.2023. godine – U saradnji sa Centralnom izbornom komisijom Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu, Transparency International u Bosni i Hercegovini organizirao konferenciju „Integritet političkog finansiranja u regionu” u okviru USAID-ove podrške građanima u borbi protiv korupcije. U ime Centralne izborne komisije BiH na konferenciji su učestvovali dr. Suad Arnautović, predsjednik, gosp. Željko Bakalar, član i službenici Službe za reviziju.

Dr. Arnautović je istakao važnost harmonizacije propisa u oblasti osnivanja i djelovanje političkih stranaka i finansiranja izborne kampanje iz budžeta jer je ova oblast različito uređena na nivou Bosne i Hercegovine, nivou entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Nj.E. Michael Murphy, Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH je u svom obraćanju između ostalog istakao: „Također smo ponosni na našu podršku Centralnoj izbornoj komisiji. CIK ima ključnu ulogu u očuvanju demokratije u Bosni i Hercegovini i ne bi smio biti predmet političke manipulacije kojoj će se Sjedinjene Države strogo usprotiviti.“

Gosp. Bakalar je predstavio Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih stranaka koju je izradila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Inicijativa ima za cilj usklađivanje pravnog okvira za finansiranje političkih stranaka i izbornih kampanja sa međunarodnim standardima i preporukama koje dolaze od organizacija poput GRECO-a, OSCE/ODIHR-a i Evropske Unije.

Konferencija je imala fokus na promociji transparentnosti i odgovornosti u političkom finansiranju. Panelisti su razgovarali o ulozi nadzornih organa u osiguravanju poštenih izbornih procesa i razmotrili su najbolje prakse za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornim kampanjama.

Konferencija je okupila predstavnike nadzornih organa iz regiona, relevantnih međunarodnih i organizacija civilnog društva, članove Parlamentarne skupštine BiH, predstavnike političkih stranaka, kao i druge važne učesnike.