Predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović učestvovao na 19. Međunarodnom izbornom Simpozijumu

Lisabon, 15.11.2023. godine – U organizaciji Međunarodnog centra za parlamentarne studije iz Londona i Nacionalne izborne komisije Republike Portugal u Lisabonu je 14. i 15. 11.2023. godine održan 19. Međunarodni izborni Simpozijum na kojem je učestvovao i predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine dr. Suad Arnautović. Simpozijum je okupio članove državnih izbornih komisija i izborne stručnjake iz cijelog svijeta.

Tokom simpozijuma održana su tri okrugla stola sa interesantnim i aktualnim temama i to:

  1. Upravljanje izborima u pandemiji: Naučeme lekcije od COVID-19;
  2. Budućnost glasanja: Identifikacija birača, biometrija i elektronsko glasanje;
  3. Borba protiv dezinformacija: Strategije za zaštitu izbornog integriteta.

Pandemija COVID-19 predstavlja jedinstvene izazove za  tijela za upravljanje izborima (EMB) diljem svijeta. Dok su se zemlje borile sa zdravstvenom krizom, održavanje integriteta i dostupnosti izbora postali su ključni problem. Ova panel diskusija je istražila različite strategije i mjere koje  su primijenila tijela za provedbu izbora kako bi osigurali sigurne, uključive i transparentne izbore tokom pandemije. Panelisti su podijelili svoja iskustva, izazove sa kojima su se suočili i naučene lekcije  u provođenju izbora u ovim vremenima bez presedana.

Drugi okrugli sto bavio se tehnološkim napretkom koji nudi nove mogućnosti za poboljšanje upravljanja izborinim procesima, uključujući identifikaciju birača, biometriju i elektronsko glasanje. Ova panel rasprava istraživala je potencijalne prednosti, izazove i implikacije ovih tehnologija u nastajanju za tijela za provedbu izbora. To je bila prilika da se predstave studije slučaja, podijele iskustva i da se raspravlja o najboljim praksama za uspješnu integraciju tehnologija u izborni proces.

Širenje dezinformacija predstavlja značajnu prijetnju integritetu izbora i demokratskim procesima. U doba društvenih medija i digitalne komunikacije, brzo širenje lažnih informacija može imati dalekosežne posljedice. Ova treća panel rasprava imala je fokus na strategije i najbolje prakse za tijela za provedbu izbora  za prepoznavanje, rješavanje i borbu protiv dezinformacija tokom izborne kampanje. Bila je to prilika da panelisti raspravljaju o ulozi različitih sudionika, i istražuju potencijalna rješenja za očuvanje demokratskog procesa.

Poseban segment ovog svjetskog skupa izbornih profesionalaca biće večerašnja završna ceremonija dodjele prestižnih nagrada najzaslužnijim izbornim komisijama i pojedincima.