Sastanak Centralne izborne komisije BiH sa ambasadorom Antonom Pacurețu-om

Sarajevo, 11.09.2023. godine –  Danas je u sjedištu Centralne izborne komisije BiH održan sastanak članova Centralne izborne komisije BiH sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Antonom Pacurețu-om. 

Na sastanku je razgovarano o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Stalnog izbornog tijela Rumunije. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović je upoznao Nj.E. ambasadora Pacurețu-a o Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 31.07.2023. godine kojom se odobrava zaključenje predmetnog Memoranduma i ovlašćuje predsjednik  Centralne izborne komisije BiH za potpisivanje istog.

Rumunija, koja je članica Evropske unije, na biračkim mjestima koristi digitalne tehnologije: elektronski sistem za identifikaciju birača, tablete za snimanje procesa brojanja na biračkom mjestu i tabulaciju rezultata, stoga su iskustva Stalnog izbornog tijela Rumunije od izuzetne koristi za Centralnu izbornu komisiju BiH.

Saradnja Centralne izborne komisije BiH i Ambasade Rumunije u Bosni i Hercegovini je ocijenjena kao veoma dobra.

Centralna izborna komisija BiH je izrazila zahvalnost za podršku koju Ambasada Rumunije pruža u radu i aktivnostima koje provodi ova institucija.