Opoziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo proveden u skladu sa zakonom

Sarajevo, 17.08.2023. godine -  Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 58. sjednici donijela odluku kojom je utvrdila da je postupak opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Hadžibajrić Ibrahima, proveden u skladu sa zakonom te da mu mandat načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, prestaje danom pravosnažnosti navedene odluke.

Odluka će biti objavljena na internet-stranici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine www.izbori.ba, i smatrat će se da je danom objavljivanja ista dostavljena svim učesnicima u opozivu načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Žalba na odluku se podnosi Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku od dva dana od dana prijema ove odluke preko Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 6.9 stav (1) i stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon pravosnažnosti današnje odluke u skladu sa članom 14.3 Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora kojom se utvrđuje tačan datum održavanja izbora. Prijevremeni izbori se održavaju u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana i mandat članova organa izabranih na prijevremenim izborima traje do isteka tekućeg mandata organa izabranih na redovnim izborima.

Odluka o prestanku mandata načelniku Općine Stari Grad Sarajevo (Hadžibajrić Ibrahim)