Delegacija Centralne izborne komisije BiH na 11. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetskog udruženja izbornih tijela (A-WEB)

Kartagena de Indias, 13.07.2023. godine -  Delegacija Centralne izborne komisije BiH u sastavu dr. Suad Arnautović, predsjednik i gosp. Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH učestvovala je na 11. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetskog udruženja izbornih tijela (A-WEB) koje je održano od 11.- 13. jula 2023. godine u Kartagena de Indias, Kolumbija.

A-WEB je Svjetsko udruženje izbornih tijela koje okuplјa 119 izbornih tijela iz 110 zemalјa. Bosna i Hercegovina je stalna članica Izvršnog odbora A-WEB kojeg, također, čine predstavnici iz Afrike, Amerike, Azije, Evrope i zemalјa Okeanie.

Dr. Arnautović je jedini član Izvršnog odbora A-WEB iz Evrope.

Na 11. zasjedanju Izvršnog odbora  A-WEB razmatrano je više pitanja iz nadležnosti ovog najvišeg svjetskog stručnog tijela izbornih zvaničnika, među kojima su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju, planovi rada u 2023. i 2024. godini,  implementacija ISO standarda u izbornom procesu, te projekti koje je predložila Izborna komisija Južnoafričke Republike. 

Na sjednici je najduža diskusija vođena o statusu državnih izbornih komisija Ruske Federacije i Bjelorusije, te o zahtjevu Centralne izborne komisije Ukrajine za isklјučenje ovih izbornih komisija iz Svjetskog udruženja. Konačna odluka o tome će biti donesena na zasjedanju Generalne skupštine A-WEB.

Na Konferenciji pod naslovom “Globalni pogled  na izazove regionalnih izbora 2023. “ razmatrana su pitanja digitalizacije izbornog procesa, obaveznog glasanja, učešću žena u izbornom procesu, izrade komunikacijske strategije i druga stručna pitanja iz oblasti izbora.