Novac u politici

Kišinjev, 07.07.2023. godine -  U organizaciji Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u partnerstvu sa Centralnom izbornom komisijom Moldavije, Međunarodnim institutom za demokratiju i izbornu pomoć (International IDEA), Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme (IFES), Nacionalnim demokratskim institutom (NDI) i Međunarodnim republičkim institutom (IRI) danas je u Moldaviji (Kišinjev) završena dvodnevna regionalna konferencija „Novac u politici;  finansiranje online kampanja; izazovi i rješenja” na kojoj su u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine učestvovale članice dr. Irena Hadžiabdić i gđa Vanja Bjelica-Prutina.

Konferenciju u Kišinjevu je otvorila gđa Maia Sandu, predsjednica Moldavije.

Svrha konferencije je bila razmjena znanja i iskustava u rješavanju izazova koje donosi digitalizacija i online kampanja u okviru finansiranja izbornih kampanja. Učesnici su razmotrili glavne trendove i identifikovali efikasna rješenja i prenosive prakse u zaštiti integriteta finansiranja političkih i izbornih kampanja u digitalnom dobu.

Nedovoljna regulativa i nadzor nad integritetom finansiranja izbornih kampanja je dugogodišnji globalni izazov. Tijela za nadzor političkih finansija i akteri civilnog društva širom svijeta suočavaju se sa sličnim izazovima u obezbjeđivanju da online kampanje budu u skladu sa demokratskim standardima koji omogućavaju jednakost takmičara, principe slobodnog i poštenog glasanja, transparentnost i odgovornost sa aspekta uloge novca u politici.

Ova dvodnevna regionalna konferencija je okupila agencije za nadzor finansiranja izbornih kampanja, predstavnike civilnog društva, političke stranke, međunarodne organizacije, predstavnike online platformi, kao i stručnjake za izbore i medije iz Istočne Evrope.