Visokom predstavniku u BiH NJ.E. Christianu Schmidtu uručena Zlatna plaketa Centralne izborne komisije BiH

Sarajevo, 06.07.2023. godine - Cijeneći napore i izuzetnu podršku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Nj.E. Christiana Schmidta za unapređenja rada Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, po kriterijima iz člana 3. stav (1) tačka d) Pravilnika o vrsti i dodjeli priznanja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 45. sjednici održanoj 08.06.2023. godine donijela odluku o dodjeli Zlatne plakete Nj.E. Schmidtu.

Svečano uručenje priznanja Centralne izborne komisije BiH Visokom predstavniku u BiH NJ.E. Christianu Schmidtu upriličeno je danas u sjedištu Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća na izuzetnu podršku koju je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini pružio tokom pripreme i provedbe Općih izbora 2022. godine, a posebno imajući u vidu deblokade vezane za osiguranje sredstava za provedbu izbora, te u tome smislu omogućavanja održavanja izbora.

Odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH je imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je kontinuirano pozivala donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine. Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku ozbiljno je ugrozilo  izborni proces i dovelo u pitanje održavanje Općih izbora 2022. godine u BiH.

Obzirom da je Centralna izborna komisija BiH bila onemogućena u vršenju svojih zakonskih ovlaštenja, Visoki predstavnik je donošenjem Odluke o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine, Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine omogućio održavanje Općih izbora 2022.godine, te onemogućio ovakve blokade u budućnosti.

Centralna izborna komisija BiH još jednom izražava žaljenje zbog toga što nadležni organi Bosne i Hercegovine, i pored niza apela, nisu postupili u skladu sa svojim obavezama iz Izbornog zakona BiH.