CIK BiH je provela izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima

Sarajevo, 23.05.2023. godine -  U okviru posjete Bosni i Hercegovini delegacija Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) danas je posjetila Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine gdje su se sastali sa predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH. U delegaciji ODIHR-a su bili ambasador Peter Tejler, šef ODIНR-ove izbome posmatračke misije zadužen za Opće izbore u BiH održane 2. oktobra 2022. godine, Aleksej Gromov, viši izborni savjetnik ODIНR-a, Martina Barker­Ciganikova, izboma savjetnica ODIНR-a, i Raul Muresan, koordinator projekta za podršku izbornim reformama na Zapadnom Balkanu.

Cilj posjete је predstavljanje završnog Izvještaja ODIHR-a o posmatranju izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini kao i diskusija о nalazima i preporukama ponuđenim u ovom i prethodnim završnim izveštajima ODIНR-a, te  identifikacija oblasti za dalju saradnju uz poduzimanje konkretnih koraka od strane različitih učesnika, а kako bi se izborno zakonodavstvo i praksa bliže uskladili  sa obavezama OSCE-a.

U Izvještaju se pored ostalog navodi: „CIK BIH je provela izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima, unatoč kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i kritičnim nedostatkom ljudskih resursa. CIK BiH je održavala redovne sjednice koje su bile otvorene za javnost i prenosile su se putem interneta, što je doprinijelo transparentnosti. Većina odluka donesena je jednoglasno i pravovremeno je objavljena na internetu .“.

Konačni izvještaj Međunarodne posmatračke misije OSCE/ODIHR-Opći izbori 2022. godine u BiH dostupan je javnosti na linku:

https://www.izbori.ba/Documents/2022/BiH_2022_General_Bos.pdf