Posmatranje verifikacije birača putem elektronskog uređaja i skeniranja glasačkih listića u Gruziji

Sarajevo, 03.05.2023. godine -  U okviru međunarodne posmatračke misije dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i gdin Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH su posmatrali vanredne izbore za lokalne organe vlasti u Gruziji održane u subotu, 29.04.2023. godine.

Posmatranje navedenih izbora je bilo posebno značajno zbog upotrebe novih tehnologija na biračkim mjestima i mogućnost njihove primjene na izborima u Bosni i Hercegovini. Naime na biračkim mjestima u Gruziji su korištena tri segmenta novih tehnologija i to: elektronska identifikacija i verifikacija birača, skeniranje glasačkih listića (po dva skenera na svakom biračkom mjestu) i brz transfer izbornih rezultata sa biračkog mjesta do centralnog servera.

Nakon izbornog dana dr. Arnautović je u okviru brifinga posmatračke misije iznio preliminarnu ocjenu vanrednih izbora u Gruziji sa posebnim osvrtom na upotrebu novih tehnologija i mogućnosti primjene iste ili slične tehnologije u Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u Gruziji održan je niz bilateralnih sastanaka Centralne izborne komisije BiH sa državnim izbornim komisijama Srbije, Gruzije, Albanije, Moldavije, Kazahstana, Kirgistana, Filipina i Estonije na kojima su dogovoreni modeli buduće saradnje tijela za provođenje izbora.

* * *

U organizaciji Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Skoplju je 26. i 27.04.2023. godine održana međunarodna konferencija u okviru projekta podrške izbornim reformskim procesima na Zapadnom Balkanu na kojoj su u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine učestvovali članovi Željko Bakalar i Jovan Kalaba.

Gdin Bakalar je izlagao na panelu o efikasnom rješavanju izbornih sporova i to konkretno o mapiranju strukturnih izazova uočenih u zakonodavstvu i praksi prilikom rješavanja izbornih sporova u Bosni i Hercegovini sa aspekta Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Konferenciji u Skoplju su prisustvovali predstavnici izbornih komisija zemalja Zapadnog Balkana, nevladinih organizacija, predstavnici pravosuđa iz regije koji odlučuju u izbornom procesu i eksperti ODIHR-a.