Uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona

Sarajevo, 17.11.2022. godine -  Danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima su uručili dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dr. Ahmet Šantić i gdin Željko Bakalar, članovi Centralne izborne komisije BiH. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona ima 30 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona bira se devet delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući jednog iz reda bošnjačkog, pet iz reda hrvatskog, dva iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. decembra 2022. godine.

Izabrani zvaničnici dužni su u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Dr. Arnautović, dr. Šantić i gdin Bakalar su čestitali novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.