U nedjelju 09. oktobra održavaju se odgođeni izbori na biračkom mjestu Hozići u Novom Gradu

Sarajevo, 03.10.2022. godine – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 56. sjednici održanoj danas donijela Odluku o odgađanju i raspisivanju izbora za biračko mjesto  007B051 “Hozići” u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad, s obzirom da 02. oktobra izbore na tom biračkom mjestu nije bilo moguće održati u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Odgođeni izbori na biračkom mjestu  007B051 “Hozići” održat će se u nedjelju, 09. oktobra 2022. godine.

Danas je otvorena 57. sjednica Centralne izborne komisije BiH i održavat će se u nastavcima dok se ne riješi po svim zahtjevima općinskih/gradskih izbornih komisija za izdavanje naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu izvršili sve svoje obaveze utvrđene Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH. Odobreni su zahtjevi za 10 biračkih mjesta u Doboju, 6 u Širokom Brijegu, 2 u Konjicu, 12 u Zenici, 10 u Foča (RS), 1 u Odžaku, 1 u Orašju, 1 u Čeliću, 4 u Vukosavlju, 5 u Derventi, 3 u Domaljevac-Šamac, 3 u Bužimu, 8 u Srebreniku, 3 u Rudom, 4 u Šamcu, 14 u Srebrenici, 2 u Ribniku, 1 u Oštroj Luci, 4 u Han Pjesku, 1 u Bosanskom Grahovu i 4 u Vitezu. Navedenim aktivnostima imaju pravo prisustvovati akreditirani izborni posmatrači.

Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost da se aktivnosti provode i u Glavnom centru za brojanje. U popodnevnim satima se očekuje prijem izbornog materijala koji se obrađuje u Glasvnom Centru za brojanje.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Sve  aktivnosti u Glavnom  centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.