Sigurnosni aspekt provedbe Općih izbora 2022. godine u BiH

Sarajevo, 01.07.2022. godine – Na inicijativu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, o sigurnosnom aspektu provedbe Općih izbora 2022. godine u BiH, razgovarano je na sastanku dr. Suada Arnautovića, predsjednika Centralne izborne komisije BiH sa gospodinom Mirsadom Vilićem, direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Članom 2.1. stav (3) Izbornog zakona BiH je propisana obaveza svih organa vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH da su obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

S tim u vezi, Centralna izborna komisija BiH je od sigurnosnih agencija u BiH  zatražila podršku u osiguranju objekata i izbornih aktivnosti, kao što je policijska pratnja i osiguranje distribucije izbornog materijala,  distribucije papira za štampanje glasačkih listića sa vodenim žigom od granice BiH do štamparije i drugo.

Dr. Arnautović se zahvalio gospodinu Viliću na promptnoj reakciji i pokazanoj spremnosti da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH poduzme sve radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa sigurnošću izbornog procesa u BiH.