SVJETSKI DAN IZBORA

Sarajevo, 05.02.2015.godine – Povodom inicijative Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) da se prvi četvrtak u februaru tradicionalno obilježava kao „Svjetski dan izbora“, Centralna izborna komisija BiH danas je organizirala konferenciju pod nazivom „Neophodnost izmjene izbornog zakonodavstva i trendovi u Bosni i Hercegovini u vezi sa odzivom birača“.

Na konferenciji su se prigodnim govorima obratili gdin Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, gđa Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nj.E. Ambassador Jonathan Moore, šef Misije OSCE BiH i gđa. Mary Ann Hennessey, šefica Kancelarije Vijeća Evrope u BiH

„Odziv birača i trendovi u BiH“, „Uloga civilnog društva i povećanje odaziva birača u BiH“ i „Izmjene izbornog zakonodavstva“ teme su koje su na konferenciji prezentirali članovi Centralne izborne komisije BiH gospoda Vlado Rogić, Branko Petrić i dr. Ahmet Šantić.

Manifestacije promoviranja obilježavanja Svjetskog dana izbora fokusiraju se na tematske oblasti kojima se promovira važnost demokratskih izbora kao osnovnog stupa demokracije i demokratske kulture i razgovara se o izazovima u organizaciji slobodnih i poštenih izbora.