SVJETSKI DAN IZBORA

Sarajevo, 05.02.2015.godine – Povodom inicijative Udruge izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) da se prvi četvrtak u veljači tradicionalno obilježava kao „Svjetski dan izbora“, Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je organiziralo konferenciju pod nazivom „Neophodnost izmjene izbornog zakonodavstva i trendovi u Bosni i Hercegovini u vezi sa odzivom birača“.

Na konferenciji su se prigodnim govorima obratili gdin Stjepan Mikić, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, gđa Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedavatelja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nj.E. Veleposlanik Jonathan Moore, šef Misije OSCE BiH i gđa. Mary Ann Hennessey, šefica Kancelarije Vijeća Evrope u BiH

„Odziv birača i trendovi u BiH“, „Uloga civilnog društva i povećanje odaziva birača u BiH“ i „Izmjene izbornog zakonodavstva“ teme su koje su na konferenciji prezentirali članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH gospoda Vlado Rogić, Branko Petrić i dr. Ahmet Šantić.

Manifestacije promoviranja obilježavanja Svjetskog dana izbora fokusiraju se na tematske oblasti kojima se promovira važnost demokratskih izbora kao osnovnog stupa demokracije i demokratske kulture i razgovara se o izazovima u organizaciji slobodnih i poštenih izbora.