Nastavljen postupak ovjere prijava političkih subjekata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine

Sarajevo, 06.06.2024. godine –   Na osnovu izvješća o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata za  sudjelovanje  na Lokalnim izborima  2024. godine nakon otklanjanja nedostataka i nepravilnosti u prijavama, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je na 29. sjednici nastavilo postupak ovjere prijava političkih subjekata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 06. listopad.

U propisanom roku 23 političke stranke su postupile po obavještenju Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te otklonile nepravilnosti i nedostatke tako da je Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo njihovo sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine, dok je 12 političkih stranaka ovjereno djelimično, odnosno samo za one izborne jedinice za koje ispunjavaju uvjete za ovjeru.

U ostavljenom roku 19 neovisna kandidata je otklonilo nepravilnosti i nedostatke u prijavi od čega 3 neovisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina te su njihove kandidature ovjerene, dok 4 neovisna kandidata nisu ispravili nepravilnosti ili nedostatke o kojima su obavješteni i njihove prijave su odbijene.

Računajući ranije ovjerene političke subjekte do danas je ukupno ovjereno 117 političkih stranaka, 145 neovisnih kandidata i 43 neovisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina za sudjelovanje na Lokalnim izborima u BiH 2024. godine.

Ovjerene političke stranke i neovisni kandidati imaju pravo u periodu  od 10. do 18. lipnja 2024. godine do 16:00 sati podnijeti prijavu za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata.

Ažurirani pregledi ovjerenih političkih subjekata dostupni su na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Današnju sjednicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH možete bogledati na linku:

https://www.youtube.com/live/eDjhWnTdhg0