Počeo postupak ovjere prijava političkih subjekata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine

Sarajevo, 31.05.2024. godine –   Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je na 28. sjednici počelo postupak ovjere prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata za sudjelovanje na Lokalnim izborima 2024. godine u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 06. listopad.

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata istekao je 24.05.2024. godine u 16:00 sati. Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine podnesene su ukupno 122 prijave političkih stranaka.

Ukupno 82 političke stranke ispunjavaju uvjete za ovjeru u cjelosti, 35 političkih stranaka djelimično i 5 političkih stranaka ne ispunjava uvjete za ovjeru.

Središnje izborno povjerenstvo BiH  će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa potpore odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju.

Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine podneseno je ukupno 238 prijava za ovjeru  neovisnih kandidata.

Ukupno 169 neovisnih kandidata ispunjava uvjete za ovjeru u cjelosti od čega 40 neovisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 neovisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 neovisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će obavijestiti 23 neovisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je odbacilo prijave 46 neovisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Rok za političke stranke i neovisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 03.06.2024. godine u 16:00 sati.

Pregled ovjerenih političkih stranaka pogledajte ovdje.

Pregled ovjerenih neovisnih kandidata pogledajte ovdje.

Pregled ovjerenih neovisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina pogledajte ovdje.

Današnju sjednicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH možete bogledati na linku:

https://www.youtube.com/live/dMKyz9Cb_nc