Održana konferencija o novim izbornim tehnologija u BiH

Sarajevo, 29.05.2024. – USAID BiH kroz projekat Potpora izbornom integritetu u Bosni i Hercegovini (SEI), a u suradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH i Koalicijom za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", održao je danas u Sarajevu konferenciju "Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse za BiH," s ciljem informiranja sudionika o novim tehnologijama glasovanja koje će biti testirane u BiH.

Konferencija je okupila izborne stručnjake, predstavnike tijela za provedbu izbora, civilnog društva i medija iz BiH, te iz zemalja koje su već testirale ili implementirale slične tehnologije, poput Gruzije, Albanije i Kirgistana.

Prvi panel, "Izborne tehnologije uvedene u regiji: Lekcije za BiH," podijelio je korisne lekcije i savjete za uvođenje novih tehnologija glasovanja. Drugi panel, "Pregled planiranih tehnologija - Piloti 2024," predstavio je tehnološke značajke i pilot projekte za potporu Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Treći panel, "Posmatranje novih tehnologija u BiH," usredotočio se na viđenja domaćih i međunarodnih promatrača o novim tehnologijama i njihovom uvođenju u izborni sistem BiH.

Konferencija je omogućila razmjenu iskustava, ideja i naučenih lekcija, što je ključno za sve aktere na putu ka modernizaciji izbornog sustava Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj postavio je temelje za buduću suradnju i napredak u osiguranju transparentnijih i učinkovitijih izbora.