Regionalna diskusija „Koja uloga za umjetnu inteligenciju u izbornim procesima?“

Sarajevo, 16.04.2024. godine -  Međunarodni institut za demokraciju i izbornu pomoć (International IDEA) i Finski centar za vladavinu prava (RoL Centre), u partnerstvu sa Središnjim izbornim povjerenstvom Bosne i Hercegovine, su domaćini današnje cjelodnevne regionalne diskusije “Koja uloga za umjetnu inteligenciju u izbornim procesima?”, koja se održava u Sarajevu.

Posljednjih godina upotreba alata umjetne inteligencije (AI) brzo se širi usred entuzijazma, znatiželje i zabrinutosti javnosti o njihovom utjecaju na demokraciju diljem svijeta.

Na izbore će posebno utjecati brzo širenje alata umjetne inteligencije. Ali kako AI treba razumjeti unutar izbornog procesa i kako se razlikuje od drugih tehnologija koje se već koriste u izborima? Kako je mogu primijeniti tijela za provedbu izbora čuvajući, i eventualno jačajući, integritet i povjerenje javnosti u izbore? Na ova i druga pitanja učesnici konferencije kroz diskusiju pokušavaju dati odgovore.

Događaj nastoji potaknuti zajedničko razumijevanje umjetne inteligencije među izbornim sudionicima, posebno analizom globalnog iskustva s alatima umjetne inteligencije i prisutnosti potencijalnih elemenata umjetne inteligencije u digitalizaciji izbora diljem Zapadnog Balkana.

Diskusija se također bavi načinom na koji bi tijela za provedbu izbora Zapadnog Balkana trebali pristupiti razvoju umjetne inteligencije u perspektivi pristupanja EU i ulozi EU kao regulatora i postavljača standarda na tom području.

Sudionici diskusije su predstavnici tijela za provedbu izbora iz regiona Zapadnog Balkana, međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija i institucija, univerzitetski profesori, istraživači  i stručnjaci iz BiH i inozemstva u oblasti umjetne inteligencije.