Izborna administracija je nezavisna i nepristrana u svom radu

SARAJEVO, 08.04.2024. - Reagirajući na Informaciju Vlade Republike Srpske objavlјenu na službenoj web stranici, dana 06.04.2024. godine, kojom se pozivaju članovi organa za provedbu izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke, naglašavamo da su sva izborna povjerenstva, kao i birački odbori, dužni postupati neovisno i nepristrano, poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, te  vjerno i savjesno  obavlјati dodijelјene dužnosti.

Podsjećamo da je člankom 2.9 Izbornog zakona BiH, između ostalog, propisana isklјučiva nadležnost Središnjeg izbornog povjerenstva  BiH da koordinira, nadgleda i regulira zakonitost rada svih izbornih povjerenstava i biračkih odbora.

Izbornim zakonom BiH nije predviđena bilo kakva uloga drugih izbornih povjerenstava u provedbi ovih ovlaštenja Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, niti mogućnost ove institucije da ova ovlaštenja prenese na bilo koje drugo izborno povjerenstvo.

Od svih članova izborne administracije, očekujemo zakonito i profesionalno postupanje koje nije u službi političkih interesa i zahtjeva, a sve u cilјu zakonite pripreme, organizacije i provedbe Lokalnih izbora 2024. godine.