Sastanak predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa šefom Misije OESS u Bosni i Hercegovini, veleposlanikom Brian Aggelerom

Sarajevo, 05.04.2024. godine –  Danas je u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine održan sastanak dr. Irene Hadžiabdić, predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa šefom Misije OESS u Bosni i Hercegovini, veleposlanikom Brian Aggelerom.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima vezanim za pripremu Lokalnih izbora 2024. godine kao i o izazovima sa kojima se suočava Središnje izborno povjerenstvo BiH u ovome procesu.

Razgovaralo se i o provedbi pilot projekta testiranja novih tehnologija u izbornom procesu na određenom broju biračkih mjesta u Brčko Distriktu BiH čiju implementaciju će podržati Misija OESS u Bosni i Hercegovini.

Dr. Hadžiabdić se zahvalila Misiji OESS-a u Bosni i Hercegovini na kontinuiranoj potpori aktivnostima čiji cilj je unaprijeđenje izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, a posebno se osvrnula na značaj organizacije dvije nedavne studijske posjete Središnjem izbornom povjerenstvu Albanije i Središnjem izbornom povjerenstvu Gruzije  čiji cilj je bio sticanje uvida u primjenu izbornih tehnologija i prevencija eventualnih izazova pri uvođenju i primjeni novih tehnologija u izbornom procesu kao i  razmjena dobrih praksi.

 Iskustva drugih država u procesu uvođenja novih tehnologija u izborni proces su od izuzetne važnosti kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH izvršilo što bolju pripremu za dalju digitalizaciju izbornog procesa.

Ove studijske posjete su bile dio šireg projekta Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Unaprjeđenje integriteta izbornih procesa 2024.  i  2026. godine sukladno preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima.“ Projekat se provodi uz potporu vlada Kraljevine Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva,  Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke s ciljem unaprjeđenja integriteta izbornih procesa u Bosni i Hercegovini.