Studijska posjeta-Primjena izbornih tehnologija u Gruziji

Tbilisi, 27.03.2024. godine – Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini je organizirala studijsku posjetu predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva, Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Parlamentarne skupštine BiH Središnjem izbornom povjerenstvu Gruzije, od 26. do 29. ožujka 2024. godine u Tbilisiju.

Cilj posjete je bio da pruži uvid u primjenu izbornih tehnologija i da unaprijedi razumijevanje izbornih procesa.

U okviru studijske posjete Središnjem izbornom povjerenstvu Gruzije prikazane su prezentacije o iskustvima tijela za provedbu izbora i drugih institucija uključenih u političke i zakonodavne procese koji prethode provedbi pilot projekta. Teme o kojima se razgovaralo su uključivale modalitete nabave, obuku osoblja, prijenos podataka, cyber sigurnost i druga pitanja koja se tiču uvođenja izbornih tehnologija.

Ova studijska posjeta je dio šireg projekta Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Unaprjeđenje integriteta izbornih procesa 2024.  i  2026. godine sukladno preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima.“ Projekat se provodi uz potporu vlada Kraljevine Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke s ciljem unaprjeđenja integriteta izbornih procesa u Bosni i Hercegovini.

Za vrijeme studijske posjete dana, 27. ožujka 2024. godine potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom u oblasti izbora između Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine i Središnjeg izbornog povjerenstva Gruzije čije potpisivanje je prethodno odobrilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine  svojom odlukom od 10. 10. 2023. godine.