Središnje izborno povjerenstvo BiH predstavljeno pred Stalnim vijećem OSCE-a

Beč, 19.03.2024. godine - Gđa Vanja Bjelica-Prutina, članica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH danas je na neformalnom sastanku Stalnog vijeća OSCE-a, koji prethodi prezentiranju godišnjeg izvješća Misije OSCE-a u BiH, predstavila rad Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa fokusom na predstojeće Lokalne izbore u BiH i aktivnosti koje su provedene zahvaljujući potpori Misije OSCE-a u BiH.

Gđa Bjelica-Prutina je tokom obraćanja, pored ostalog istakla da Središnje izborno povjerenstvo BiH uz pomoć OSCE-a uspjelo digitalizirati brojne procese, uključujući online dostavljanje imovinskih kartona, registraciju birača putem pošte, političkih stranaka i kandidata. Navedene aplikacije značajno ograničavaju rizik od izborne prevare zloupotrebom identiteta birača i potpisa potpore, potpuno eliminišu mogućnost ljudske greške, smanjuju troškove i rasterećuju Tajništvo Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

U konačnici, ukazano je na zajednički cilj Misije OSCE-a i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH usmjeren na izgradnju kapaciteta izbornih tijela i unapređenje opće svijesti birača o njihovim pravima i obavezama.

Gđa Bjelica-Prutina se zahvalila Misiji OSCE-a na kontinuiranoj dosadašnjoj potpori te iskazala spremnost za nastavak i jačanje buduće suradnje kako bi se stvorilo okruženje u kojem svaki građanin može vjerovati da je njegov glas važan i da se izbori provode pošteno i transparentno.