Promoviranje inicijative za obilјežavanje Svjetskog dana izbora

Sarajevo, 01.02.2024.godine - Na konferenciji Udruge izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalјa članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u mjesecu veljači utemelјi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavlјao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svjetski dan izbora.

Središnje izborno povjerenstvo BiH već osamnaestu godinu promovira tu inicijativu. Tim povodom danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH u svom Centru za edukaciju održalo interaktivno predavanje učenicima i studentima na temu „Izbori: zakonodavstvo, proces i institucije u BiH“. Kao gosti su prisustvovali predstavnici Udruge izbornih zvaničnika u BiH i članovi pojedinih općinskih izbornih povjerenstava. Prigodnim govorom obratila se dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dok je predavanje održao dr. Suad Arnautović, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Poslana je zajednička poruka da je potrebno u kontinuitetu raditi na unapređenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

Prvi četvrtak u veljači predložen je kao datum obilježavanja Svjetskog dana izbora jer je većina međunarodnih sporazuma u području izbora  potpisana na ili oko tog datuma.

Središnje izborno povjerenstvo BiH pozvalo je i općinska/gradska izborna povjerenstva da na prigodan način promoviraju inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana izbora.