Od 01.01.2024. godine dr. Irena Hadžiabdić je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

Sarajevo, 21.12.2023. godine – Središnje izborno povjerenstvo BiH je danas na 80. sjednici provelo proceduru izbora predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Izbor je vršen iz reda ostalih.

Nakon sprovedene procedure, Središnje izborno povjerenstvo BiH je sukladno Poslovniku o radu donijelo odluku da će dužnost predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH od 01.01.2024. godine obnašati dr. Irena Hadžiabdić.

Sukladno članku 2.6 Izbornog zakona BiH „Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH bira se iz reda članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Po jedan član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obnašat će funkciju predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec.“

Aktualni predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dr. Suad Arnautović se zahvalio svim kolegama i kolegicama na doprinosu da mandat predsjednika uspješno privede kraju u izuzetno izazovnom vremenu od 01.04.2022. godine do danas. Kao najznačajniju aktivnost je izdvojio organizaciju i provedbu Općih izbora u BiH 2022. godine. Istakao je da su javni medijski napadi na instituciju, fizičke prijetnje članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, dezinformacije i maliciozne vijesti koje su imale za cilj zbunjivanje javnosti, diskreditaciju institucije i članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH predstavljale element pritiska na službena lica u obavljanju službene dužnosti. Na sve dezinformacije, krive, lažne i zlonamjerne informacije Središnje izborno povjerenstvo BiH je odgovorilo transparentno. I uprkos svemu, sve planirane aktivnosti su završene u predviđenim rokovima te je u tom smislu izdvojio mišljenje promatračke misije OSCE/ODIHR-a iz siječnja 2023. godine u kojem se, pored ostalog navodi da je: „Središnje izborno povjerenstvo (SIP) provelo izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima, uprkos kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i velikim nedostatkom ljudskih resursa.“

Dr. Hadžiabdić se zahvalila na ukazanom povjerenju. Dužnost predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH će preuzeti 01.01.2024. godine.