Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH promatrali izbore u Republici Srbiji

Beograd, 18.12.2023. godine – Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dr. Irena Hadžiabdić, gdin Jovan Kalaba i gdin Željko Bakalar  su na poziv Republičkog izbornog povjerenstva Srbije promatrali izbore u Republici Srbiji održane u nedjelju, 17.12.2023. godine.

Izbori su održani za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, za poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i izbori u jedinicama lokalne samouprave. Pravo glasa na izborima je imalo 6.500.666 birača na ukupno 8.273 biračkih mesta,

Promatranje izbora je imalo za cilj povećanje razumjevanja različitih izbornih sustava i primjenjivanje najboljih praksi na izborima u Bosni i Hercegovini.

Promatračke misije Središnjeg izbornog povjerenstva BiH se koriste i za uspostavljanje međunarodne suradnje sa tjelima za provedbu izbora drugih država a sve u cilju razmjene iskustava.

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH su se sastali sa članovima Republičkog izbornog povjerenstva Srbije ali i sa predstavnicima državnih izbornih povjerenstava Crne Gore i Sjevene Makedonije sa kojima je razgovarano o mogućnostima unapređenja međusobne suradnje.

Međunarodna suradnja predstavlja veoma važan segment u radu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i u budućnosti će biti nastavljeno intenzivno ostvarivanje međunarodnih kontakata.