Održana konferencija „Integritet političkog financiranja u regionu”

Sarajevo, 13.12.2023. godine – U saradnji sa Središnjim izbornim povjerenstvom Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu, Transparency International u Bosni i Hercegovini organizirao konferenciju „Integritet političkog financiranja u regionu” u okviru USAID-ove podrške građanima u borbi protiv korupcije. U ime Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na konferenciji su učestvovali dr. Suad Arnautović, predsjednik, gosp. Željko Bakalar, član i službenici Službe za reviziju.

Dr. Arnautović je istakao važnost harmoniziranja propisa u oblasti osnivanja i djelovanje političkih stranaka i financiranja izborne kampanje iz proračuna jer je ova oblast različito uređena na razini Bosne i Hercegovine, razini entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Nj.E. Michael Murphy, Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH je u svom obraćanju između ostalog istakao: „Također smo ponosni na našu potporu Središnjem izbornom povjerenstvu. SIP ima ključnu ulogu u očuvanju demokracije u Bosni i Hercegovini i ne bi smjelo biti predmet političke manipulacije kojoj će se Sjedinjene Države strogo usprotiviti.“

Gosp. Bakalar je predstavio Inicijativu za izmjene i dopune Zakona o financiranju političkih stranaka koju je izradilo Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine. Inicijativa ima za cilj usklađivanje pravnog okvira za financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja s međunarodnim standardima i preporukama koje dolaze od organizacija poput GRECO-a, OESS/ODIHR-a i Europske Unije.

Konferencija je imala fokus na promociji transparentnosti i odgovornosti u političkom financiranju. Panelisti su razgovarali o ulozi nadzornih organa u osiguravanju poštenih izbornih procesa i razmotrili su najbolje prakse za sprečavanje zlouporabe javnih resursa u izbornim kampanjama.

Konferencija je okupila predstavnike nadzornih organa iz regiona, relevantnih međunarodnih i organizacija civilnog društva, članove Parlamentarne skupštine BiH, predstavnike političkih stranaka, kao i druge važne sudionike.