U Tirani se održava regionalni okrugli sto o digitalizaciji izbornog procesa, cyber sigurnosti i jačanju interinstitucionalne suradnje u borbi protiv cyber prijetnji

Predsjednici državnih izbornih povjerenstava BiH, Gruzije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije

Tirana, 04.07.2023. godine -  U organizaciji Međunarodnog instituta za demokraciju i izbornu pomoć (International IDEA), Središnjeg izbornog povjerenstva Albanije i Centra za vladavinu prava Sveučilišta u Helsinkiju (Finska) danas je u Tirani počeo dvodnevni regionalni okrugli sto „Digitalizacija izbornih procesa: Perspektive kibernetičke sigurnosti i međuinstitucionalne koordinacije širom Zapadnog Balkana” na kojem sudjeluje i dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Dr. Arnautović je učesnicima okruglog stola prenio iskustva Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u vezi sa digitalnim prijetnjama i kibernetičkim napadima. Istakao je primjere lažnih dojava o postavljenoj bombi koje su dostavljene Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u svibnju i lipnju 2022. godine putem e-maila s nepoznate adrese, a imale su za cilj onemogućavanje i otežavanje realizacije  utvrđenih izbornih aktivnosti, odnosno ugrožavanje priprema izbornog procesa u cjelini. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je poduzela mjere iz svoje nadležnosti kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH moglo neometano nastaviti sa svojim radom. Dr. Arnautović je govorio i o kibernetičkim napadima na internet stranicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ali i o kompromitiranju korisničkog naloga u svrhu slanja SPAM poruka kada je za samo 24 sata zabilježeneo 28.000 SPAM poruka.  

Dr. Arnautović je posebno naglasio potrebu za dobrom međuinstitucionalnom suradnjom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i drugih nadležnih institucija. Odgovornost, sposobnost i stručnost koja je potrebna za zaštitu izbora od digitalnih prijetnji nije samo na tijelima za provedbu izbora. 

Središnje izborno povjerenstvo Albanije, International IDEA i Centar za vladavinu prava Sveučilišta u Helsinkiju su inicirali razmjenu iskustava između tijela za provedbu izbora i drugih relevantnih agencija na Zapadnom Balkanu, kako bi zajednički istražili iskustva i najbolje prakse međuinstitucionalne suradnje u digitalizaciji izbornih procesa. 

Dr. Arnautović je imao vrlo korisnu razmjenu mišljenja i dogovora o budućoj suradnji sa predsjednicima državnih izbornih povjerenstava Gruzije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.