Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti

Bern, 09.05.2023. godine - U organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope danas je u Bernu u suradnji sa švicarskim parlamentom počela dvodnevna Konferencija „Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti“. Na poziv Tinyja Koxa, predsednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Martina Candinasa, predsjednika Nacionalnog vijeća Švicarske na konferenciji sudjeluju dr. Suad Arnautović, predsjednik i dr. Irena Hadžiabdić, članica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Slobodni i pošteni izbori su temelj na kojem se grade naše demokracije. Ipak, organizatori izbora suočavaju se sa novim dramatičnim pritiscima – bilo da se radi o zdravstvenim pandemijama kao što je Covid-19, povratku rata u Evropu ili terorističkim napadima i prirodnim katastrofama. I dok tehnologija obećava nove ili reprezentativnije načine glasovanja, ona donosi i opasnosti, pošto moćni sajber alati proširuju prostor za dezinformacije i manipulaciju na izborima.

Ova parlamentarna konferencija na temu „Izbori u vrijeme krize: izazovi i mogućnosti“ pruža priliku da se istraži utjecaj ovih nedavnih kriza na održavanje izbora i da se definiraju politike koje mogu efikasno da ojačaju otpornost demokratskih institucija na vanredne situacije. Sudionici će takođe tražiti načine da izborne procese učine prilagodljivijim u svijetu koji se brzo mijenja, istovremeno štiteći integritet glasovanja.