Promatranje verifikacije birača putem elektroničkog uređaja i skeniranja glasačkih listića u Gruziji

Sarajevo, 03.05.2023. godine -  U okviru međunarodne promatračke misije dr. Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine i gdin Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH su promatrali vanredne izbore za lokalne organe vlasti u Gruziji održane u subotu, 29.04.2023. godine.

Promatranje navedenih izbora je bilo posebno značajno zbog uporabe novih tehnologija na biračkim mjestima i mogućnost njihove primjene na izborima u Bosni i Hercegovini. Naime, na biračkim mjestima u Gruziji su korištena tri segmenta novih tehnologija i to: elektronička identifikacija i verifikacija birača, skeniranje glasačkih listića (po dva skenera na svakom biračkom mjestu) i brz transfer izbornih rezultata sa biračkog mjesta do centralnog servera.

Nakon izbornog dana dr. Arnautović je u okviru brifinga posmatračke misije iznio preliminarnu ocjenu vanrednih izbora u Gruziji sa posebnim osvrtom na uporabu novih tehnologija i mogućnosti primjene iste ili slične tehnologije u Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u Gruziji održan je niz bilateralnih sastanaka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa državnim izbornim povjerenstvima Srbije, Gruzije, Albanije, Moldavije, Kazahstana, Kirgistana, Filipina i Estonije na kojima su dogovoreni modeli buduće suradnje tijela za provođenje izbora.

 

* * *

U organizaciji Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Skoplju je 26. i 27.04.2023. godine održana međunarodna konferencija u okviru projekta potpore izbornim reformskim procesima na Zapadnom Balkanu na kojoj su u ime Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine sudjelovali članovi Željko Bakalar i Jovan Kalaba.

Gdin Bakalar je izlagao na panelu o učinkovitom rješavanju izbornih sporova i to konkretno o mapiranju strukturnih izazova uočenih u zakonodavstvu i praksi prilikom rješavanja izbornih sporova u Bosni i Hercegovini sa aspekta Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Konferenciji u Skoplju su prisustvovali predstavnici izbornih povjerenstava zemalja Zapadnog Balkana, nevladinih organizacija, predstavnici pravosuđa iz regije koji odlučuju u izbornom procesu i eksperti ODIHR-a.