O uručivanju Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Sarajevo, 15.11.2022. godine -  Sukladno članku 2.9 stavak (1) točka 10. Izbornog zakona BiH Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine “izdaje uvjerenje licima koja su dobila mandat na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih ovim Zakonom“.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je svim tajnicima stručnih službi organa vlasti za koje su provedeni Opći izbori u BiH 02. listopada 2022. godine dostavilo Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti kako bi se mogle sazvati konstituirajuće sjednice, bez namjere da izabranim zvaničnicima službenice tih stručnih službi uručuju Uvjeranja o dodjeli mandata.

U svim izbornim ciklusima do sada Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je pozivano na konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima je uručivalo Uvjerenja o dodjeli mandata uvaženim poslanicima. Posebno je to značajno jer ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kao neovisne državne institucije, proizilaze iz ovlasti najvišeg državnog zakonodavnog organa, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poziv na konstituirajuću sjednicu devetog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Središnje izborno povjerenstvo BiH još nije dobilo, a biće mu izuzetna čast da novoizabranim uvaženim poslanicima uruči Uvjerenja o dodjeli mandata.