Uručena Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u skupštinama Unsko-sanskog i Kantona 10

Sarajevo, 14.11.2022. godine -  Danas su održane konstituirajuće sjednice skupština Unsko-sanskog kantona i Kantona 10.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Unsko-sanskog kantona je uručio dr. Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine dok je poslanicima u Skupštini kantona 10 Uvjerenja o dodjeli mandata uručio gdin Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Skupština Unsko-sanskog kantona ima 30 a Skupština Kantona 10 ima 25 poslanika.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i kantonalnih skupština koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Naputku o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Unsko-sanskog kantona se bira osam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući tri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, tri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. Iz Skupštine Kantona 10 se bira devet delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH uključujući jednog iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda hrvatskog, četiri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. Sukladno odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. prosinca 2022. godine.

Izabrani zvaničnici dužni su, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronički unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u elektroničkoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton tiska i potpisan dostavlja Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na verifikaciju.

Dr. Arnautović i gdin Vlado Rogić su čestitali novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.