Izjava predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine povodom početka izborne kampanje za Općte izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 2. listopada 2022. godine

Građanke i građani Bosne i Hercegovine!

Sutra, 02. rujna, službeno počinje izborna kampanja za Opće izbore 2022. godine, koji će biti održani u nedjelju, 02. listopada ove godine. Kampanja će trajati do 01. listopada do 07:00 sati ujutro, kada počinje izborna šutnja.

Izborna kampanja je razdoblje u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Pozivam sve ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona BiH – da predstave svoje programe, da vode časnu kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola.

Pozivam birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju, a posebice mlade jer je za budućnost naše države Bosne i Hercegovine važno da mladi budu uključeni u političke procese.

Pozivam medije da ravnopravno i časno predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost o svim pitanjima u vezi s izbornom kampanjom i izbornim procesom, onako kako je to propisano Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Lokalne vlasti podsjećam da su dužne osigurati ravnopravan tretman političkim subjektima koji su ovjereni za sudjelovanje na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu izborne kampanje.

Koristim priliku da političke subjekte, kandidate i njihove pristaše, ali i zaposlene i angažirane u izbornoj upravi podsjetim da nije dozvoljeno:

  • - lažno predstavljanje  u ime bilo kojeg političkog subjekta;
  • -  uklanjati, prekrivati, uništavati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje;
  • -  nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;
  • -  vršiti bilo kakav pritisak na novinare koji bi im otežao obavljanje posla sukladno pravilima profesije i  izbornim pravilima;

Posebice skrećem pozornost na zabranu korištenja govora mržnje u kampanji, kao svakog oblika javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na temelju rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog podrijetla ili bilo koje druge osobne karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video prijepisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati. 

Istodobno podsjećam i da je  nositeljima izvršnih funkcija i mandata zabranjena zlouporaba javnih sredstava.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine će imati nultu toleranciju za neprihvatljiva i zakonom zabranjena ponašanja u izbornoj kampanji.

Budimo odgovorni za svoje postupke i izgovorenu riječ.