Dr. Irena Hadžiabdić - predsjednica

Doktorica pravnih znanosti Irena Hadžiabdić članica je Središnjeg izbornog povjerenstva od 2007. godine kada je na tu poziciju imenovao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Od travnja 2016. godine teče njen drugi mandat u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, a u proteklom razdoblju  je dva puta bila predsjednica - od siječnja 2010. do rujna 2011. i od siječnja 2017. do rujna 2018. godine.

Kao članica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sudjelovala je u radu parlamentarnih međuresornih radnih skupina, a kao izbornа stručnjakinja iznijela je svoja iskustva o provedbi izbora i financiranju političkih stranaka u BiH na više stručnih i znanstvenih skupova i radionica.

Aktivno je sudjelovala u osnivanju Udruženja izbornih dužnosnika u BiH (UIZBiH) čiji je glavni zadatak unapjređenje izbora u BiH i stručna edukacija izborne administracije. Do imenovanja za članicu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH obnašala je funkciju izvršne direktorice ove udruge.

Od 2001. do 2004. godine je bila izvršnu direktoricu Međunarodne zaklade za izborne sustave (IFES) za BiH.

Od 2002. do 2016. na poziv UN-a, OSCE ODIHR-a (Odjel za izbore Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju), Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) članica je timova za ocjenu provedbe izbora u šesnaest zemalja.

U razdoblju od lipnja 2011. do rujna 2012. bila je predsjednica Udruge europskih izbornih službenika (ACEEEO).

Godine 2014. imenovana je u Upravni odbor Međunarodne zaklade za izborne sustave sa sjedištem u Washingtonu DC.

Predstavljala je Središnje izborno povjerenstvo BiH u Izvršnom odboru ACEEEO i u Nadzornom i revizorskom odboru Asocijacije svjetskih izbornih tijela (A-WEB) do listopada 2016. godine.

Autorica je dvije knjige, osam publikacija i više od dvadeset članaka na temu izbora u Bosni i Hercegovini.

Godine 2013. Centar za parlamentarne studije u Londonu (ICPS) dodijelio joj je međunarodnu nagradu za iznimna postignuća u izbornom menadžmentu.

U svibnju 2019. dobila je “Večernjakov pečat za osobu godine u javnoj upravi”.

U lipnju 2022. IFES joj je dodijelio nagradu “Joe C. Baxter” za iznimnu predanost izbornom procesu.

Irena Hadžiabdić je rođena u Zenici 1960. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zenici, a diplomirala prava na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon toga je u  Velikoj Britaniji završila poslijediplomski studij iz područja "Europske politike, pravo i menadžment". Doktorsku disertaciju pod naslovom  „Europski demokratski standardi i izborni sustav Bosne i Hercegovine“ obranila je na Pravnom fakultetu u Zenici.

Prvi radni odnos zasnovala je kao advokatski pripravnik, a zatim radila u Upravno-pravnom odjelu MUP-a Zenica (CSB Zenica). Od 1997. do 2001. godine naizmjenično je radila u Odjelu za izbore i Odjelu za demokratizaciju Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Travniku i Zenici.