СВЈЕТСКИ ДАН ИЗБОРА

Сарајево, 05.02.2015.године – Поводом иницијативе Удружења изборних званичника Европе (АЦЕЕЕО) да се први четвртак у фебруару традиционално обиљежава као „Свјетски дан избора“, Централна изборна комисија БиХ данас је организовала конференцију под називом „Неопходност измјене изборног законодавства и трендови у Босни и Херцеговини у вези са одзивом бирача“.

На конференцији су се пригодним говорима обратили гдин Стјепан Микић, предсједник Централне изборне комисије БиХ, гђа Борјана Кришто, прва замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Њ.Е. Амбассадор Јонатхан Мооре, шеф Мисије ОСЦЕ БиХ и гђа. Марy Анн Хеннессеy, шефица Канцеларије Савјета Европе у БиХ

„Одзив бирача и трендови у БиХ“, „Улога цивилног друштва и повећање одазива бирача у БиХ“ и „Измјене изборног законодавства“ теме су које су на конференцији презентовали чланови Централне изборне комисије БиХ господа Владо Рогић, Бранко Петрић и др. Ахмет Шантић.

Манифестације промовисања обиљежавања Свјетског дана избора фокусирају се на тематске области којима се промовише важност демократских избора као основног ступа демократије и демократске културе и разговара се о изазовима у организацији слободних и поштених избора.