Настављен поступак овјере пријава политичких субјеката за учешће на Локалним изборима 2024. године

Сарајево, 06.06.2024. године –   На основу извјештаја о извршеним провјерама пријава политичких странака и независних кандидата за  учешће  на Локалним изборима  2024. године након отклањања недостатака и неправилности у пријавама Централна изборна комисија Босне и Херцеговине данас је на 29. сједници наставила поступак овјере пријава политичких субјеката за учешће на Локалним изборима 2024. године у Босни и Херцеговини заказаних за недјељу, 06. октобар.

У прописаном року 23 политичке странке су поступиле по обавјештењу Централне изборне комисије БиХ те отклониле неправилности и недостатке тако да је Централна изборна комисија БиХ овјерила њихово учешће на Локалним изборима 2024. године, док је 12 политичких странака овјерено дјелимично, односно само за оне изборне јединице за које испуњавају услове за овјеру.

У остављеном року 19 независна кандидата је отклонило неправилности и недостатке у пријави од чега 3 независна кандидата представника националних мањина те су њихове кандидатуре овјерене, док 4 независна кандидата нису исправили неправилности или недостатке о којима су обавјештени и њихове пријаве су одбијене.

Рачунајући раније овјерене политичке субјекте до данас је укупно овјерено 117 политичких странака, 145 независних кандидата и 43 независна кандидата представника националних мањина за учешће на Локалним изборима у БиХ 2024. године.

Овјерене политичке странке и независни кандидати имају право у периоду  од 10. до 18. јуна 2024. године до 16:00 сати поднијети пријаву за овјеру коалиција и листи независних кандидата.

Ажурирани прегледи овјерених политичких субјеката доступни су на wеб страници Централне изборне комисије БиХ.

Данашњу сједницу Централне изборне комисије БиХ можете богледати на линку:

https://www.youtube.com/live/eDjhWnTdhg0