Почео поступак овјере пријава политичких субјеката за учешће на Локалним изборима 2024. године

Сарајево, 31.05.2024. године –   Централна изборна комисија Босне и Херцеговине данас је на 28. сједници почела поступак овјере пријава политичких странака и независних кандидата за учешће на Локалним изборима 2024. године у Босни и Херцеговини заказаних за недјељу, 06. октобар.

Рок за подношење пријава политичких странака и независних кандидата истекао је 24.05.2024. године у 16:00 часова. Централној изборној комисији Босне и Херцеговине поднесене су укупно 122 пријаве политичких странака.

Укупно 82 политичке странке испуњавају услове за овјеру у цјелости, 35 политичких странака дјелимично и 5 политичких странака не испуњава услове за овјеру.

Централна изборна комисија БиХ  ће обавијестити политичке странке да у року од два дана од пријема обавјештења отклоне утврђене недостатке или неправилности за основне изборне јединице за које није достављен довољан број валидних потписа подршке односно да доставе додатну потребну документацију.

Централној изборној комисији Босне и Херцеговине поднесено је укупно 238 пријава за овјеру  независних кандидата.

Укупно 169 независних кандидата испуњава услове за овјеру у цјелости од чега 40 независних кандидата представника националних мањина, 23 независна кандидата имају недостатке у пријави и 46 независних кандидата нису поднијели пријаву на прописан начин.

Централна изборна комисија БиХ ће обавијестити 23 независна кандидата да у року од два дана од дана пријема обавјештења отклоне утврђене недостатке или неправилности.

Централна изборна комисија БиХ је одбацила пријаве 46 независних кандидата јер пријаве нису поднијели на прописан начин.

Рок за политичке странке и независне кандидате за отклањање недостатака истиче у понедјељак, 03.06.2024. године у 16:00 часова.

Преглед овјерених политичких странака погледајте овдје.

Преглед овјерених независних кандидата погледајте овдје.

Преглед овјерених независних кандидата представника националних мањина погледајте овдје.

Данашњу сједницу Централне изборне комисије БиХ можете богледати на линку:

https://www.youtube.com/live/dMKyz9Cb_nc