Одржана конференција о новим изборним технологија у БиХ

Сарајево, 29.05.2024. – УСАИД БиХ кроз пројекат Подршка изборном интегритету у Босни и Херцеговини (СЕИ), а у сарадњи са Централном изборном комисијом БиХ и Коалицијом за слободне и поштене изборе "Под лупом", одржао је данас у Сарајеву конференцију "Нове изборне технологије: Најбоље праксе за БиХ," с циљем информисања учесника о новим технологијама гласања које ће бити тестиране у БиХ.

Конференција је окупила изборне стручњаке, представнике тијела за проведбу избора, цивилног друштва и медија из БиХ, те из земаља које су већ тестирале или имплементирале сличне технологије, попут Грузије, Албаније и Киргистана.

Први панел, "Изборне технологије уведене у регији: Лекције за БиХ," подијелио је корисне лекције и савјете за увођење нових технологија гласања. Други панел, "Преглед планираних технологија - Пилоти 2024," представио је технолошка обиљежја и пилот пројекте за подршку Централној изборној комисији БиХ. Трећи панел, "Посматрање нових технологија у БиХ," усредоточио се на виђења домаћих и међународних посматрача о новим технологијама и њиховом увођењу у изборни систем БиХ.

Конференција је омогућила размјену искустава, идеја и научених лекција, што је кључно за све актере на путу ка модернизацији изборног система Босне и Херцеговине. Овај догађај поставио је темеље за будућу сарадњу и напредак у осигурању транспарентнијих и ефикаснијих избора.