У Букурешту завршен 12. Глобални форум о модерној директној демократији

Букурешт, 20.05.2024. године –  На позив Свјетког удружења изборних тијела (А-ВЕБ) и Сталног изборног вијећа Румуније гђа Вања Бијелица-Прутина, чланица Централне изборне комисије БиХ учествовала је на 12. Глобалном форуму о модерној директној демократији који се од 15. до 18. маја 2024. године одржавао у Букурешту.

У оквиру панела “Унапређење и подржавање директне демократије из перспективе тијела за провођење избора” гђа Бјелица-Прутина је одржала презентацију под називом “Поступци опозива и референдума у Босни и Херцеговини”.

Гђа Бијелица-Прутина је осим законског оквира представила улогу Централне изборне комисије БиХ у поступцима референдума и опозива начелника/градоначелника општина/градова у БиХ као и судску праксу.

А-ВЕБ је Свјетско удружење изборних тијела које окупЉа 119 изборних тијела из 110 земаЉа. Босна и Херцеговина је чланица Извршног одбора А-ВЕБ којег, такођер, чине представници из Африке, Америке, Азије, Европе и земаЉа Океание.

Током боравка у Букурешту гђа Вања Бјелица-Прутина се састала са гдином Тонијем Гребла, предсједником Сталног изборног савјета Румуније.