Тренутно стање пријава политичких субјеката и пријава бирача изван БиХ

Сарајево, 17.05.2024. године – У складу са Упутством о роковима и редослиједу изборних активности за Локалне изборе 2024. године који ће се одржати у недјељу 06. октобра 2024. године рок за подношење пријава за овјеру учешћа на изборима за политичке странке и независне кандидате истиче 24.05.2024. године у 16:00 часова.

Централној изборној комисији БиХ је до данас 290 политичких странака и независних кандидата предало захтјеве за отварање корисничког налога за приступ онлине порталу е-избори и то:

  • 113 политичких странака
  • 163 независна кандидата
  • 12 независних кандидата припадника националних мањина
  • Два удружења грађана - кандидовање независног кандидата  припадника националних мањина

До данас су три независна кандидата у потпуности завршила процес подношења пријаве, односно осим електронског слања пријаве извршили су обавезу достављања оригиналне докуменатације у сједиште Централне изборне комисије Босне и Херцеговине. Централна изборна комисија БиХ неће објављивати преглед политичких странака и независних кандидата који су поднијели захтјев за отварање корисничког рачуна или пријаву прије истека рока за подношење пријава за овјеру учешћа на Локалним изборима 2024. године. 

Подсјећамо, пријава за овјеру политичког субјекта, као и пријаве кандидата и кандидатских листи, подносе се искључиво електронски, путем онлине портала Централне изборне комисије БиХ „е-избори“. Приступ онлине порталу се остварује кориштењем било којег интернет-претраживача користећи адресу изборног портала Централне изборне комисије БиХ ( https://eizbori.izbori.ba ).

Нагалашавамо да пријава за овјеру политичке странке или независног кандидата, поред осталог, мора да садржи и број рачуна политичке странке, односно независног кандидата за финансирање изборне кампање, као и извјештај о промету посебног рачуна за финансирање трошкова изборне кампање, у складу са чланом 15.1д став (1) Изборног закона БиХ (изводи банке са рачуна или аналитичка картица банке).

 

Истичемо да пријава поднешена електронским путем не ослобађа политичке субјекте обавезе да оригиналне документе доставе лично у сједиште Централне изборне комисије БиХ (Ул. Данијела Озме 7, Сарајево) прије истека рока за подношење пријава.

Централна изборна комисија БиХ подсјећа да држављани БиХ који су у иностранству, уколико се желе   пријавити  да гласају из иностранства потребно је да поднесу своју пријаву за гласање изван БиХ  путем портала е-Избори  до 23.07.2024 до 24:00 часова.

Детаљне информације о поступку електронске регистрације бирача из иностранства Централна изборна комисија БиХ је објавила у Видео водичу за електронску пријаву бирача изван БиХ  доступном на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=qmfbrB2drMY   .

До данас порталу е-Избори приступило је и отворило налог 1.219 корисника. Обрађене су 623 пријаве од чега 526 бирача испуњава услове за упис у Централни бирачки списак  за гласање изван БиХ, док 97 бирача има недостатак у пријави те су обавјештени да отклоне недостатке.     

На крају подсјећамо да расељене особе унутар БиХ, уколико желе извршити промјену бирачке опције за Локалне изборе 2024. године, потребно је да поднесу захтјев надлежном општинском/градском центру за бирачки списак до 23.07.2024. године.

Све о Локалним изборима 2024. године, укључујући и подзаконске акте, доступно је

свим учесницима изборног процеса на посебној подстраници на интернет страници Централне изборне комисије БиХ на линку:

https://www.izbori.ba/Default.aspx?Lang=5&CategoryID=1338 .