Регионална дискусија „Која улога за умјетну интелигенцију у изборним процесима?“

Сарајево, 16.04.2024. године -  Међународни институт за демократију и изборну помоћ (Интернатионал ИДЕА) и Фински центар за владавину права (РоЛ Центре), у партнерству са Централном изборном комисијом Босне и Херцеговине, су домаћини данашње цјелодневне регионалне дискусије “Која улога за умјетну интелигенцију у изборним процесима?”, која се одржава у Сарајеву.

Посљедњих година употреба алата умјетне интелигенције (АИ) брзо се шири усред ентузијазма, знатижеље и забринутости јавности о њиховом утјецају на демократију диљем свијета.

На изборе ће посебно утјецати брзо ширење алата умјетне интелигенције. Али како АИ треба разумјети унутар изборног процеса и како се разликује од других технологија које се већ користе у изборима? Како је могу примијенити тијела за проведбу избора чувајући, и евентуално јачајући, интегритет и повјерење јавности у изборе? На ова и друга питања учесници конференције кроз дискусију покушавају дати одговоре.

Догађај настоји потакнути заједничко разумијевање умјетне интелигенције међу изборним учесницима, посебно анализом глобалног искуства с алатима умјетне интелигенције и присутности потенцијалних елемената умјетне интелигенције у дигитализацији избора диљем Западног Балкана.

Дискусија се такођер бави начином на који би тијела за проведбу избора Западног Балкана требали приступити развоју умјетне интелигенције у перспективи приступања ЕУ и улози ЕУ као регулатора и постављача стандарда на том подручју.

Учесници дискусије су представници тијела за проведбу избора из региона Западног Балкана, међународних и домаћих владиних и невладиних организација и институција, универзитетски професори, истраживачи  и стручњаци из БиХ и иностранства у области умјетне интелигенције.