Студијска посјета-Примјена изборних технологија у Грузији

Тбилиси, 27.03.2024. године – Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини је организовала студијску посјету представника Централне изборне комисије БиХ, Агенције за заштиту личних података БиХ и Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ и Парламентарне скупштине БиХ Централној изборној комисији Грузије, од 26. до 29. марта 2024. године у Тбилисију.

Циљ посјете је био да пружи увид у примјену изборних технологија и да унаприједи разумијевање изборних процеса.

У оквиру студијске посјете Централној изборној комисији Грузије приказане су презентације о искуствима тијела за провођење избора и других институција укључених у политичке и законодавне процесе који претходе провођењу пилот пројекта. Теме о којима се разговарало су укључивале модалитете набавке, обуку особља, пријенос података, сајбер сигурност и друга питања која се тичу увођења изборних технологија.

Ова студијска посјета је дио ширег пројекта Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини под називом „Унапрјеђење интегритета изборних процеса 2024.  и  2026. године у складу са препорукама ОДИХР-а и међународним стандардима.“ Пројекат се проводи уз подршку влада Краљевине Норвешке, Уједињеног Краљевства, Сједињених Америчких Држава и Њемачке са циљем унапрјеђења интегритета изборних процеса у Босни и Херцеговини.

За вријеме студијске посјете дана, 27. март 2024. године потписан је и Меморандум о разумијевању у вези са сарадњом у области избора између Централне изборне комисије Босне и Херцеговине и Централне изборне комисије Грузије чије потписивање је претходно одобрило Предсједништво Босне и Херцеговине  својом одлуком од 10. 10. 2023. године.